Behøver du hjælp?

Sådan ca blev samtalen nok indledt for et års tid siden da en kommunal visitator fra hjemmeplejen besøgte en mand, der lige var blevet 80.

Hun så sig om og tænkte på hvordan det indvendige af huset så ud. Kiggede ind af køkkenvinduerne og så et køkken i delvist forfald. Der var ingen køkkenvask og køleskabet stod på gulvet og så ikke ud til at være sluttet til. Måske var det endda lidt beskidt på siderne.

Den gamle mand gik og rodede rundt ude bag sit værksted, og hende den kommunale måtte eftersøge ham kort for finde frem til hans opholdssted på den lettere rodede grund. Der stod en gammel kompressor, en udfaset skibsscontainer fra Maersk. Gårdspladsen på det gamle husmandssted fremstod lettere rodet, og alligevel ganske kontrolleret i sin uorden. Ukrudtet stod højt i kanterne af grunden, haven var stor men alligevel rimelig velholdt.

I et hjørne stod en ældre toyota, der så brugbar ud.

Formentlig syntes hun, at dette var et fint lille sted, der dog godt kunne bruge en kærlig oprydning.

Hun præsenterede sig kort og prøvede at forklare at dette var en “omsorgssamtale” for at afdække hans behov for hjemmehjælp, hjælpemidler mm.

Han kigger lidt skævt på hende og siger at han faktisk har behov for hjælp. Og stikker hende en rød, lang pind – der mest af alt ligner dem landmålerne fiser rundt med. Beder hende stille sig på et bestemt sted på grunden  bag udhuset og vente. Af bar befippelse gør hun som den gamle sære mand siger, og ser ham forsvinde over på nabogrunden. Hører en lastbil blive startet og ser få minutter efter bagenden af en stor bådtransport bakke op af den lille snoede vej, og ind mellem to træer. Manden hopper ud og styrer med sikker hånd kranen, når han lander sit 32 fods sejlskib på plads på de store træbukke, hun først nu indser formålet med.

Han siger tak for hjælpen til at markere stedet så han kunne se det i sidespejlet og kører lastbilen væk igen.

Kommer tilbage og får sin landmålerpind. Hun prøver igen at fremføre sit ærinde om hjælp og om han behøver noget.

Han svarer, at med mindre hun gider bruge en time på at hjælpe med at rydde hans køkken ud på gårdspladsen, så han kan komme igang med at sætte det køkken op han selv har lavet på sit værksted, så mener han ikke at han lige behøver hjælp.

Hun går derfra med uforrettet sag.

Sådan ca forestiller jeg mig at kommunens forsøg på at hjælpe min far er foregået. Han kunne godt finde på det, den sære gamle knark. Men hjemmehjælp, det behøver han sandelig ikke.

Han fik besøget og det er en kilde til megen latter i familien, hvordan han behandlede den stakkels visitator.

20 meninger om “Behøver du hjælp?

 1. Hahahaaaa.. Hun fik gennemført det besøg hun skulle, og han fik præcis den hjælp han havde behov for.. Skøn historie. 🙂

 2. 🙂 🙂 Bare fordi man er blevet 80, betyder det altså ikke, at man ikke er frisk nok 😉

  Godt gået … mon ikke denne historie bliver lidt af en vandrehistorie om ikke at skue de ældre med/mod håret, bare fordi de er over en vis alder 🙂

  Tak for grinet …

  • Nej ikke i dette tilfælde i hvert fald. Jeg synes at det er en god ide med de der opsøgende samtaler, men så må man jo osse acceptere at de kommunale damer kan gå helt galt i byen og spilde deres tid.

 3. Jeg håber, at hun fortalte historien på kontoret som en reminder om, at vi ikke altid kan stole på det, vi tror, vi ser. Hun har da fået en skøn oplevelse den dag 🙂

 4. Herlig historie om en, der klarer sig selv 🙂
  Jeg synes det er fint, at de kommer fra kommunen og spørger – det gjorde også til min far en gang om året. Da han blev 87, kom der en hver 14. dag og doserede medicinen for ham, ellers havde han ikke brug for nogen, mente han, men han løb lidt rundt i de mange tabletter, han efterhånden fik …

  • Jeg tror at det kom noget bag på ham at han havde nået den alder hvor kommunen selv kommer og byder sig til, men ja, det er da fint at kommunerne laver det opsøgende arbejde.

   Ældre mennesker, der får alt for mange piller er der alt for mange af. Mon ikke nogen kunne få det reduceret en smule 🙂

 5. haha, ja man glemmer let at de fleste ældre mennesker klarer sig selv, heldigvis, men dem der har behov for hjælp skal dæleme også have den..;-D

 6. En herlig historie og fantastisk at der er så meget gang i din far. Bare alle ældre kunne klare sig lige så godt som han kan. Jeg håber selv på at være en livsfrisk og -glad 80årig

  • Ja, det synes vi faktisk osse, men hvordan det egentlig foregik ved kun han… men det er ca sådan han selv fortalte den i opløftet stemning til en julefrokost.

 7. Sikke en beretning 🙂 Gad vide, hvad hun har skrevet i sine notater…
  Hvor må det være dejligt, at han klarer sig så fint og stadig er frisk.

  • Det er rigtigt dejligt og ganske trygt. Man tager jo næsten sig selv i at håbe at han ikke kommer til at opleve at blive rigtig syg men bare skvatter om en dag.

   Der står vel noget i retning af at borger er selvhjulpen og i stand til at håndtere de fleste opgaver i hjemmet.. de er jo så kedelige de der kommunale ansatte.

 8. Skøn historie 🙂 Jeg håber altså lidt, at din far har fået rigget sit køkken til i det forløbne år, så det fungerer, når visitatoren nu kommer på besøg igen om kort tid. Ellers kunne man frygte, at hun ikke længere ville se det fra den humoristiske side.

 9. Herlig historie. Jeg ville ønske jeg kunne gøre det samme en dag, men så er det vist på tide, at jeg får mig det store kørekort 🙂
  Min far var 17½ år ældre end min mor, så hun fik hurtigt sagt til kommunen at hun godt kunne magte opgaven alene. Nu er det hende selv, de gerne vil besøge, men hun gider ikke have dem rendende så længe hun kan klare sig selv, med lidt hjælp fra os unger. Medicindoseringen klarer min søster for 8-10 dage ad gangen og så længe hun gider det, så slipper mor for de andre. Søster er vant til at medicinere ældre borgere. Jeg skal ikke have klinket noget med de 15-20 forskellige daglige piller, der hele tiden skifter, navn, farve og facon og dosisstyrke.

  • Ja, den er nu meget god og jeg er ganske taknemmelig for at have så raske forældre at de kan klare sig selv og det nærmest på fuld styrke endnu.

   Medicin kan let blive en ret rodet opgave som nærmest kræver en specialist og en opkobling til apotekets hjemmeside, hvor man finder meget god information om tingene. Men uoverskueligt med alle de substitutioner.

Har du kommentarer eller spørgsmål:

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s