Har lært et nyt ord

Anti-speciesisme.

Eller oversat sådan frit fra hukommelsen er det tesen om at ingen arter står over andre.

Ja, vi har haft besøg af en veganer. Han er sikkert et sødt menneske, men det er ærligt talt lidt svært at stå model til de tilhørende moralbegreber når man bliver præsenteret for dem allerede ved hoveddøren.

I vores entre hænger der en læderjakke, der står støvler af læder, hundens snor er af læder… og hunden selv tager imod gæster med vuffen af dem, den ikke kender.

Dér begyndte problemet. Læder og hund. Det er udnyttelse af andre arter og fremhævelse af, at disse står under os og at det er forkert. Hunden er moralsk forkert, da den er domesticeret og læderdetaljerne på dens artsundertrykkende snor er specie-kannibalisme. Specie-kannibalisme?

Hvad skal vi gøre ved det. Den er er der. Jeg undskylder lidt uvederhæftigt og prøver at ignorere yderligere ophævelser over vores yderst domesticerede vovse. (den bærer ovenikøbet de domesticerede husdyrs kendetegn i form af lyse pletter på brystkasse, i panden og på poter). Og jeg kalder den en “den”.

Vores gæster skulle have noget mad og vi havde rådført os med et klogt hoved, der foreslog en vegansk chili con carne. Ahvaffornoget? Carne – betyder det ikke kød? Jo, det gør det normalt, men her blev det erstattet af et eller andet sojaprodukt. Chili con anti-kød omdøbte jeg det til, og hældte på amoralsk vis resterne direkte i spanden, da de var gået. Det var mad, det kunne spises, men det bliver nu ikke noget jeg kommer til at dyrke.

Men jeg lærte mange nye ting om medicinrester i mælk, om den traumatiske oplevelse det er for en høne at miste sit æg, om dyrs følelser og om diskriminationen af dyr.

Vi fik et langt foredrag om de forfærdelige forhold østeuropas gadehunde lever under. (tak for mad).

På et tidspunkt var jeg sådan lige ved at få nok af det hele og begyndte at hæve stemmen og minde om at han var gæst i vores hjem og at jeg fandt det temmelig intimiderende at skulle forsvare indholdet af mit køleskab for slet ikke at tale om min fryser overfor en gæst, som jeg vel at mærke havde beværtet på vegansk korrekt vis. Hvis det altså ikke var for alle de undertrykte dyrelig, der lå henne i vores fryser og som gjorde den særlige chili con anti-kød næsten uspiselig fordi den blot var et dække for en dyb amoralsk livsførelse, der handlede om at undertrykke samtlige dyr i min nærhed. (stakkels rejer).

Det var en ganske speciel oplevelse at blive afvejet på den store veganer-vægt og fundet alt for let. Jeg er ikke noget godt menneske for jeg er ikke god ved dyr. Jeg udnytter dem, jeg spiser dem og jeg holder dem som husdyr – enten selv eller in absentia i landbruget.

Jeg sætter altid mennesket før dyret. Min hund er en den (som oftest), den er fuldgyldigt medlem af vores flok men aldeles uden bestemmelsesret for noget som helst. Der bliver taget hensyn til dens hundesjæl og hunde-behov, men det er også dét. Den er ikke og bliver aldrig vores ligeværdige.

Vi spiser kød, fisk, skaldyr. Vi har et stort forbrug af æg og mælk når der bliver bagt.

Og der findes masser af uldprodukter på min trøjehylde over jakkerne. Jammen for pokker da. Må man ikke engang have og bruge uld? Nej, bambusgarn og bomuld. (bomuld? – som forresten kræver mængder af gifte for at holde skadedyr væk -skadedyr er måske ikke dyr i vegansk forstand?).

Jeg var faktisk ret træt da vi blev alene igen. Og lod vores ikke ligestillede, men dybt forkælede hund krølle sig sammen i sit sofahjørne og snorke.. med en forpote på et efterhånden klinisk renset undertrykt og udnyttet marvben.

Vi talte lidt om hundene i Ungarn. Det er ikke gadehunde, der for de flestes vedkommende stadig er forholdsvist domesticerede, men derimod vilde hunde med forskellige og efterhånden ret udvaskede racemæssige kendetegn. Jeg har set dem. Og min holdning er glasklar til dem. Problemet løses bedst med dygtige jægere med gode rifler. Jeg vil hellere se en familie have sine får og sine høns i fred end at se en vild flok hunde. Hønsene og fårene genererer et livsunderhold for en familie, hundene er bare.. nu siger jeg det grimme ord… skadedyr. Der. Og de er farlige, for de har ikke ulvens skyhed overfor mennesker og menneskemiljø, men har næsten samme styrke og flokadfærd.

Jeg er et skidt menneske. For jeg sætter mennesker over dyr. Selv hunde. Og i hvert fald over rejer. Osse selvom de ikke altid har været frosne. Og ikke oprindelig kommer fra brugsens køledisk.

20 meninger om “Har lært et nyt ord

 1. Fik du spurgt om vedkommende vil modtage medicin/behandling, der er baseret på ingredienser/viden fra dyr? I må have haft en god grund, siden I inviterede og bespiste sådan en uhøflig missionær.
  Mvh. Kristine

  • Jeg spurgte ikke særligt meget, for jeg kender min hang til trickspørgsmål og det ville bare blive provokerende. Lod bare bølgen ramme ind over mig og min amoralske livsstil og håbede at det snart var overstået.

   Vi havde en god grund og jeg har undslået mig i næsten et år for det der og er blevet lovet at han ikke kommer igen. Han var en af vennernes “vedhæng”, og derfor ikke en vi selv omgås som sådan.

 2. Tak for kaffe :-/
  Jeg tror heller ikke, jeg havde holdt kammertonen i det selskab. Det er i orden, at de er veganere, men de skal ikke prøve at frelse hele verden, sådan som Jehovas tror, de gør, ved at stemme dørklokker…

 3. Holddaop en uopdragen gæst, jeg er imponeret over din tålmodighed, jeg er ikke sikker på at jeg havde fundet mig i den belærende, og som jeg læser det, krænkende angreb på mine værdier. Han var ikke blevet gammel her i hytten.
  Dit menuvakg lyder nu mest som chilie sin carne 🙂 måske skulle du bare ha budt ham et glas vand.

  • Han endte jo faktisk med at blive gået før tid, så selv min tålmodighed har grænser. Men jeg fandt da ud af at det eneste der kunne godkendes i mit køleskab var grøntsagsskuffen – og så overså han fuldstændig at det faktisk slet ikke var hans opgave at godkende mig og mit køleskab. Det var ca der de gik.

   chilli sin carne – ja det kan godt være, men carne betyder da stadig kød så vidt jeg ved.

 4. I guder! Jeg har også været vegetar – og ja jeg er klar over at veganer er noget andet – og det var af hensyn til mine egne smagsløg og min egen sundhed. Det dur ikke at moralisere overfor andre mennesker, der endda er gæstfrie. Jeg havde ikke holdt en hel aften.

  • Jeg holdt jo så heller ikke en hel aften.. synes en halv var nok.

   Vegetarer har jeg ingen problemer med, de har deres værdier og kan ofte finde noget mad.. men veganerne… det er sgudda en religion med indbygget frelser-forpligtelse..

 5. Hvad i alverden bilder han sig ind? Jeg synes han udnytter din gæstfrihed til at trampe på dig, det er da langt værre end alt det han diskede på med!

  • Han overså vist bare at vi ikke er venner selvom hans vedhæng er en ven.. og jeg har undslået mig den indbydelse meget længe, fordi jeg, som jeg sagde faktisk ikke gad have en veganer indenfor her.

   Vidste jo lidt om det hele på forhånd, men havde hverken set hunde-problemet eller uldtrøjeproblemet komme og havde ikke forventet en gennemgribende kritik af mit køleskabs indhold, tænkte at hvis jeg bare lukkede døren så ville det ikke vække anstød.

 6. Du godeste. Jeg kan vel i bund og grund ikke tillade mig at kalde din gæst for et overfrelst overfjols, men det er ikke desto mindre min mening om sådan en personage.
  Inge skrev det – det var også min første tanke: Chili sin(e) carne.
  Jeg ville være blevet så irriteret, at jeg enten var gået en tur eller havde opfundet en eller anden dødssyg og særdeles gennemskuelig undskyldning om “tidligt i seng”. Måske et migræneanfald? Som jeg aldrig har haft, men det ved han vel ikke?

 7. — Du skal altså også rådføre dig med bladlus, kållarver, muldvarpe, mosegrise og spyfluer m. fl. for ikke at undertrykke dem ved at tage deres føde.
  Det bedste ville være at dyrke i overflod for at imødekomme deres behov. 😉
  Magnus (bøfspiser)

  • Er helt sikker på at en så sikker livsstil som veganisme er så har de ganske givet osse svar på spørgsmål om små insekter mm. Om vi køber disse svar er jo så en hel anden diskussion.

   Dyrke i overflod? Det tror jeg havenes fisk ville lide under.. eller andre det ville være synd for. Det holder ikke i praksis, men som rettesnor er det sikkert fint nok. For dem.

   Bøfspiser.. vi er da vist de fleste.

 8. Om sommeren når der er en admiral i min sommerfuglebusk, gør jeg honnør.
  Men er også vegetar. Vi må have lov at gøre, som vi vil. Godt du fik fjolset ud af hytten. Der er mange måder at gøre sig interessant på.
  Troede han. 🙂

  • Han var jo interessant, faktisk. Det var bare den let militante prædike-kværn der til sidst gik mig på nerverne. Der er heldigvis forskel på vegetarer og veganere. De første passer sig selv og deres egen kost – de sidste fatter ikke at vi andre ikke har set “lyset” endnu. Frelser-genet fylder for meget.

Har du kommentarer eller spørgsmål:

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s