Vi ku osse tage til Ukraine

Sådan sagde hun sgu. Hende kæresten da vi i torsdags sad og kiggede på et kort for at finde gode, og endnu ubesete, steder i nærheden af vores feriedestination ude i det østlige Ungarn. Ca en time efter ramte nyheden om det nedskudte fly nyhedsstrømmen og vi blev enige om at “well – vi kunne osse lade være”. Godt nok er Ukraine et kæmpestort land og det lille hjørne man kan se i øverste højre hjørne af billedet er landets syd-vestligste del og dermed meget langt fra problemområderne. Men nej, Ukraine får lov til at ligge hvor det ligger i år. Til gengæld er den ungarske del af det område hjemsted for landets berømte Tokajvine, og det har vi aldrig rigtigt fået besøgt. Vi har drukket spandevis af Tokaj, men aldrig set vindistrikterne. Det kunne være en mulighed.

(med fare for at være upassende vil jeg godt lige give den der nedskydning et par ord med på vejen. Jeg håber at en eller anden instans kan overbevise våbenproducenterne om det fornuftige i at jord-til-luft missilsystemer på en eller anden måde integreres med flightradar24, således at mennesker med hang til at sigte på store fly lige fik en chance for at sikre sig at det de ville skyde på ikke var en civil maskine. Det er altså superlet med en smartphone lige at kontrollere den slags i dag, så jeg køber på ingen måde deres “hvad fanden flyver de her for” undskyldning. Jeg har ikke tilstrækkeligt med bandeord der kan udtrykke min vrede over det der er sket og jeg håber at nogen giver dem så mange militære tæsk at de fiser tilbage til deres fører i Moskva).


Og ungerne dernede har plaget om en tur i den zoologiske have i Nyiregyhaza, der er meget stor og slet ikke i nogen ussel forfatning, sådan som vi som regel opfatter østeuropæiske zooer. De har masser af hajer, de har søkøer (fra Odense), isbjørne i store anlæg og et papegøjeland. Søløverne er dog nok det der trækker mest i ungerne – der er jo fodringsshow. Jeg glæder mig nu altså osse til at se det sted og luske rundt med kameraet og håbe at jeg ikke forbander den dag at jeg valgte superzoom kompakt kamera fra.

Apropos kamera. Vi har jo ingen bærbar, så jeg har brudt min stakkels hjerne med hvordan pokker jeg skulle trylle billederne fra kameraet over på ipaden så jeg kunne vise lidt billeder undervejs. At låne mig frem til computere og så medbringe en kortlæser og en harddisk synes jeg ikke var optimalt for der er jo ingen garanti for at det lige kan lade sig gøre når jeg har lyst til at kigge på billeder.

Men kom i tanke om at Apple har lavet en kamera adapter til ipad. Fint, sådan en må fremskaffes inden vi tager afsted, for så kan jeg da i det mindste få dem derind. Altså billederne. Den røg på huskelisten. Heldigvis er det ikke en dims der er normalt Apple-dyr, så det gik jo nok mente jeg.

Den er slettet igen af listen. For det viser sig at canon har udstyret kameraet med wifi (det vidste jeg jo sådan set godt men betragtede det som en overflødig dims) og samtidig har de lavet en app til ipad og iphone som gør at de kan overføre billeder trådløst direkte mellem hinanden. Og dermed er det unødvendigt at købe en ny dims. Det virker aldeles udmærket. Så nu har jeg skrevet ekstra hukommelseskort og batteri på i stedet.

Jeg tog i øvrigt kameraet med ud på hundens første morgentur i morges. Og det var tidligt. Ca 5.15. Den har et særligt morgenvækkeprogram, der består i at sætte sig i soveværelsesdøren og lægge hovedet lidt på skrå og udtrykke sig gennem nogle rytmiske piv-piv lyde. Jeg kigger på den og siger med den dybeste stemme jeg kan mønstre – tidspunktet taget i betragtning “gå i seeeeng”. Her vurderer hunden så hvad der er dens største behov lige nu. Tisse- eller lydighedstrang. Vinder det sidste lusker den ud i sin seng i gangen igen. Vinder det første derimod udfolder den et imponerende repertoire af pivelyde der mest af alt minder om en musikalsk kat med stort kommunikationsbehov.

Og så er det at kæresten minder mig om at det er min hund. Og vender sig om og sover videre, usportslig som hun er. Eller kan være. Men i dag greb jeg kameraet med på turen og fandt denne lille hest i det mest syrede morgenlys. Og den kunne jeg jo slet ikke stå for.

 

Og jo, så skal den der kamera-forbindelse jo lige testes igen. Så her er et af en blomst der vifter mig om næsen nu hvor jeg sidder på altanen og skriver på indlægget. Point-shoot-import-publish… Jeg elsker det kamera!

Så meget at jeg efterhånden har droppet min raw-mani. Men den skal nu nok komme tilbage. Bare ikke i ferien, for den type billeder kan ipad bestemt ikke lide.

12 meninger om “Vi ku osse tage til Ukraine

 1. God ide at vente med Ukraine.. Det er alt for varmt på den grimme måde.
  Jeg har en lillebitte iDins, hvor jeg stopper sd-kortet ind i den ene ende, og sætter den i iPadden.. Også nemt, hvis man ikke har wifi på kameraet. 🙂

  • Det er nemlig hvad der er – alt for varmt..

   Jeg mente nok at jeg kendte en der havde sådan en iDims.. og det var sikkert derfor jeg tænkte at den osse ville du til mig. Men kameraet kunne altså selv.

 2. Godt I lader være. Det er dybt tragisk, og som en jeg læste hos skrev, så er den rute åbenbart den, alle fly med destination mod Østen, vælger eller valgte ( hun havde selv fløjet den med andet flyselskab fornylig)
  Mit nye kamera kan også sende trådløst, men det har jeg ikke prøvet endnu. Skønne motiver og det morgenlys er da nærmest magisk 🙂

  • Det er vanvittigt, men til gengæld ligner det jo mere og mere en tilståelsessag hvor man bare mangler selve tilståelsen. Jeg var inde og kigge på fligthradar i dag og man behøver bestemt noget lokalkendskab for at finde øst-ukraine mere. Det er dér der ingen fly er.

   Det var ret sært det lys, men jeg skylder måske at forklare at lige præcis hesten og sandkassen var belyst med en enkel morgenrød solstråle der gik gennem et legehus. Prøvede at få hele motivet med men det blev noget underligt rodet noget, så jeg nøjedes med LSD-hesten.

   Man finder jo ikke ud af det der med wifi på kameraet før man får brug for det, så gør du bare som jeg.. betragt det indtil videre som en unødig dims på et godt kamera.

 3. Jeg kan kun give dig ret i det uhyggelige i det, der sker, når stater infiltrer andre staters suveræne selvbestemmelse – hvad enten det er vest- eller østmagter – eller helt 3. magter. I Ukraines tilfælde er det nok fordi der i øst ligger nogle af Ruslands bedste raket-system-fabrikker , som de jo nødigt vil have falder i vestmagternes (NATOs) hænder.
  Noget andet uhyggeligt er, hvordan nyhederne bliver formidlet eller fortiet afhængig af, på hvilken side, de kunne udbredes. – Der er mange “hændelser” forårsaget af “vores side”, vi ikke er blevet informeret om – og som også har medført store tragedier.
  Dette ulyksalige fænomen med, at små MÆND (i fysisk og somme tider også mental forstand) vil gøre sig store. Det har skabt konsekvenser for menneskeheden, de formentligt ikke på forhånd har kunnet forudse. Denne urkraft til at ville hævde sig er desværre nok umulig at komme til livs, hvad enten den forekommer i diktaturer eller såkaldte demokratier.
  Hændelsen viser med al tydelighed, hvilke ulykker, der så nemt kan forekomme, når man overlader (avancerede) våben i hænder på en hævngerrig pøbel – eller i det hele taget (af uhæmmet magtsyge) bruger populistisk propaganda.
  Undskyld, men ovenstående er forårsaget af min egen harme over disse magtdemonstrationer, der forekommer rundt om i verden.
  Ønsker jer en dejlig ferie med masser af gode oplevelser.
  Kærligst,
  Magnus

  • Tak for alle ordene og oplysningen om raketfabrikationen. Det bringer jo unægtelig hele situationen i et nyt lys. Men jeg kan nu stadig ikke i min vildeste fantasi finde undskyldninger for en handling hvor man skyder et civilt fly ned… det er massemord og det er snot-dumt. Mage til publicity-selvmord skal man dælme lede længe efter. Og det er så nemt at undgå i dag. Så lige at det er ca 13 år siden et civilt fly blev skudt ned og vi kan vel godt blive enige om at der er sket en del siden hvad angår teknik. Det er 7 år siden vi fik iphone og dermed smartphone teknologien… og sådan noget som fligtradar er kommet til en del senere. Nej, jeg kan faktisk ikke forestille mig at idioterne ikke lige havde mulighed for at checke hvad de sigtede på.

   Og så tror jeg i øvrigt at dem der betjener et så avanceret våben kan finde ud af det (noget kunne tyde på det) og at de derfor må formodes at vide hvad de gør rent teknisk.

   • Jeg mener, det er en oplagt sag for en krigsforbryderdomstol. Desværre er der jo også andre stormagter, der har gjort krigsforbrydelser og som derfor nok ikke er så interesseret i at anklage bagmanden for denne ugerning mod civilbefolkningen. En sådan sag er jo afhængig af de “diplomatiske” aftaler mellem de stater, der kunne oprette en sådanne domstol.
    Verden er ikke så retfærdig, hvis ikke det er i stormagternes interesse – desværre.
    Med hensyn til udviklingen i teknikken med radar og smartphone-teknikken er jeg ikke “opdateret”, så kan ikke udtale mig om de muligheder, disse teknikker rummer, blot konstatere, at et fly i den højde ikke uden videre er til “komme til” at skyde ned “på øjemål”.
    Uanset tekniske muligheder finder jeg det bare så harmdirrende forkasteligt, at man (små mænd) i lederpositioner så ukritisk lader det gå ud over uskyldige og civile ved at opfordre og støtte (bøller, pøbel, krigsgale og ballademagere) til handlinger, som de der forekommer i Ukraine for egen (populistisk) magthaveriske skyld.
    Kærligst
    Magnus

    • Det tekniske i det er ikke vanskeligt. En smartphone med gps og kompas (hvilket er så vidt vides alle) og en gratis app (flightradar24). Man starter appen og retter den mod himlen og så får man et billede med en kunstig horisont og små prikker med de fly der er indenfor den radius man ønsker.. prikker man på dem får man info om flyselskab, callsign, rute, destination og flyvedata. Ingen data eller ingen prik (men fly på himlen) => formentlig militært fly! Easy-peasy.

     Vil vædde med at det er sværere at betjene et BUK missil.

     Og nej – verden er ikke retfærdig. Men det skal ikke afholde mig fra dyb vrede over sådan en klummer-fejltagelse.

  • Det er jo det… vi fornemmer en krudttønde af relativ stor størrelse og flere der gerne vil lege med ild. Selvom området op af Ungarn ligger 15-1800 km væk fra konfliktområdet og der ikke burde være noget galt med at rejse bliver jeg altså lige lidt forsigtig-per agtig her. Og i øvrigt er der skærpede rejsevejledninger på Ukraine generelt og det gør det hele lidt problematisk ift forsikringer og sådan noget.

 4. Ukraine er vist efterhånden kun noget for folk med udpræget hang til spænding (må gerne forstås på flere måder). Det flystyrt er dybt tragisk, men også mærkeligt på den uhyggelige måde, da det er fuldstændig ufatteligt, at man kan ‘komme til’ at skyde et civilt fly ned.

  • Ukraine er et kæmpestort land… det svarer lidt til at sige at vi ikke vil i sommerhus på fyn, fordi der er terrorbomber i sydspanien… men problemet er at der er udstedt en generel og skærpet rejsevejledning på hele ukraine, og at det stiller os ret skidt hvis der sker noget rent forsikringsmæssigt. Det kunne blot være et gement gaderøveri og vi ville være ret meget på røven.

   Det er ikke noget man er kommet til… det kræver så meget teknisk indsigt at betjene de missilsystemer at der er tale om en bevidst handling… og en bevidst handling mht at undlade at undersøge om flyet var militært eller civilt. Jeg håber rigtig meget at dette er sidste nedskydning af et fly. At dem med de ekstreme holdninger og de kraftige våben fatter at det er rigtig dårlig PR.

   Nedskydning af et civilt passagerfly i den størrelse er den hurtigste måde at få fjender til at gå i krig og vennerne til at vende ryggen til….

Har du kommentarer eller spørgsmål:

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s