Skal Marius dø?

Så er den gal igen. Dyrevennerne har fået sig et nyt ikon. Giraffen Marius, som Københavns Zoo har fået i overskud i deres giraf-flok.

Vild ballade. Marius har fået sit eget twitter hashtag, der er lavet en underskriftsindsamling og naturligvis en facebookgruppe. Der er sågar opmærksomhed på det i udlandet.

Men helt ærligt – det er en giraf!

Jeg forstår ikke alt det halløj, men det er måske mig der er for kynisk, for u-empatisk eller hvad ved jeg.

Så vidt jeg har forstået situationen er der tale om en ung han-giraf, der vil skabe en masse problemer i zoos harmoniske giraf-flok, da deres natur er at unge hanner søger væk fra deres flok og etablerer sig i nye revirer og flokke. Det kan unge Marius ikke, så han går rundt og er hormonel og frustreret i en flok med en han, der bestemt ikke har lyst til at acceptere en ung han.

Giraffen kan ikke umiddelbart genplaceres forsvarligt, selvom mange har forsøgt med tilbud om store baghaver og hvad ved jeg. Giraffer er flokdyr så den skal jo til en flok og ikke gå som sært husdyr i en baghave på et gods.

Det er så vidt jeg kan se fuldstændig normal praksis i zoologiske haver at man sørger for at have sunde og harmoniske flokke af de dyr de har ansvaret for, at man prøver at omplacere overskudsdyr til hinanden – og at det – hvis det ikke kan lade sig gøre – ender med aflivning og løvefoder hvis det ikke kan være anderledes.

Og det vælger jeg så at tro på at det ikke kan i dette tilfælde – så jeg har svært ved at mobilisere den store forargelse over det valg, der er truffet.

Til gengæld undrer jeg mig fortsat over at mennesker ikke kan se forskel på disneydyr og rigtige dyr. At mange tillægger vilde dyr en masse menneskelige egenskaber og synes det er “synd” for den.

Det er det ikke. Den opdager det aldrig. Det vil derimod være voldsomt synd for at den genplacere den uforsvarligt, at lade den blive i flokken eller lade den kastrere (som vist ikke er helt så enkelt for en giraf og ikke giver samme resultat som vi ser hos vores domesticerede husdyrracer). Det vil stadig give en del hormon-kamp med den gamle han, og at isolere den unge giraf i en indhegning for sig selv vil jeg ærligt talt betragte som dyremishandling i middelsvær grad.

Selvom den har en fin pels, søde og næsten bedårende øjne, så er det altså et dyr. Et vildt dyr der i nogen grad har vænnet sig til mennesker. Men det er ikke et kæledyr eller en figur i Lion King.

Det er en giraf. En giraf der ikke har det godt, og stiller gigantiske krav til sine omgivelser for at få det godt. Det er vist det bedste at slutte den der. Og så håbe at løverne kan lide maden.

17 meninger om “Skal Marius dø?

 1. Jeg er SÅ enig og mener iøvrigt at alle blot skal lade de overmåde kompetente mennesker i zoo træffe den slags afgørelser. (Men jeg har moret mig en smule over hysteriet)

 2. Fuldstændig enig. For øvrigt er det noget der foregår dagligt, når div. dyreparker og Zoo’s ikke kan komme af med deres “overskuds-dyr”.

  • Velkommen til.

   Det er jo lige det.. men der er måske mere fokus på det når det er et større dyr med søde øjne end når det er udslidte rideponyer (som nok egentlig har haft et noget værre liv) fra børneafdelingerne.

 3. Aldeles enig, men sådan går det, når uvidende personer får fat i et eller andet, som de ikke har forstand på, men som de pga. andre lige så uvidende personer formår at få blæst op i medierne.

 4. Jeg har faktisk engang aflivet en såret gråspurv, nu afventer jeg de mange dødstrusler jeg vil få i den anledning og håber på politibeskyttelse 😉

  • Uha… det har jeg osse… og har slet ikke tal på de fugle og små dyr der er blevet taget af dage når jeg kørte rundt på vejene (200.000 km om året)..

 5. Helt enig, det er totalt hysteri, som jeg kun kan ryste på hovedet af. Det glæder mig at Zoo ikke ændrede deres fornuftige beslutning.

  • Det er det glade vanvid. En veninde mindede mig i går om at der bliver aflivet ganske mange jersey-tyrekalve hver eneste år af samme grund. De er et restprodukt i mælkeproduktionen og bliver derfor aflivet tidligt. Men en giraf er åbenbart meget vigtig – rent symbolsk.

   Overvejer at købe et årskort til zoo.. som støtte til en zoo der forvalter sin dyrebestand som det det der… en vildt-dyrebestand. Og som tager det ansvar der følger med.

 6. Ja det er ret underligt! Ville forargelsen mon ikke være lige så stor, hvis man lod de “overskydende” handyr vokse op i flokken, så der ville blive blodige kampe for åbent tæppe. Eller lade dem gå rundt i ensomhed og frustration i bure for sig selv.

  • Forargelser har gode kår i en verden med internet og disneyfilm. Jeg ved ikke hvad de forestiller sig men de mener jo at alle liv nødvendigvis skal spares for enhver pris og de taler seriøst om at man har ydmyget dyret ved at “skille det ad” i fuld offentlighed. Personligt tror jeg nu nok at dyret er ret ligeglad, men det er nok bare mig der er lidt for kynisk.

 7. Kære Over,
  Nu er det ved at være så længe siden, du har ladet høre fra dig, og jeg begynder at blive lidt bekymret for om du er o.k.
  Vil du ikke godt lave en lille lyd – et pip eller kuk kuk, så vi ved, du er der.
  Du skal ikke forklare noget el.l.
  Bare en lille lyd.
  K.h.

  • Tak for losset hen til skrivebordet og computeren. Det trængte jeg vist til. Jo, jeg er her endnu, men har ikke haft mit hjerte eller min hjerne i blogland meget længe. Jeg er ked af at I har været bekymrede for mig, og det var slet ikke min mening. Jeg har bare ikke magtet ordene i alt for mange dage.

   Undskyld… det var ubetænksomt af mig.

Har du kommentarer eller spørgsmål:

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s