Årets særeste mandelgave

Vi har jo en tradition for lidt specielle mandelgaver, men denne bog fra 1976 tog altså prisen. Det var kæresten der scorede den på en lille sær-jul der blev afholdt for hendes skyld, for at hun i det mindste kunne få lidt juleri med mig og resten af familien.

Og den er velanbragt der, for kæresten er en stor fan af typer som Bonderøven og lignende. Hun elsker at skille ting for at se om dette eller hint dog ikke er noget der kan repareres, og nægter at smide noget ud, hvis der er den mindste sandsynlighed for at det kan bruges til noget.

diy (4)

Reparation og vedligeholdelse af en modeljernbane. Så lærte man det. diy (5)

diy (2)diy (1)

Nogen der vil vide hvordan en løftemekanisme i en lidt ældre brødrister fungerer? Og måske ligefrem reparere den. Jeg håber at tømning af krummebakke er noget de fleste kan uden at konsultere en ældre bog først. Manøvren kan med fordel udføres før man støvsuger gulvet.

Eller hvordan man udskifter dele i et havehegn? Og det har vist ingen alder, tror jeg. Havedelen af bogen giver instrukser på alt lige fra slibning af gammeldags græsklipper til korrekt beskæring af træer og redning af disse efter stormfald. Se det var jo så anvendelig viden, hvis man altså ikke lige boede på en hattehylde inde i byen.

diy (3)

Udskiftning af knækkede gulvbrædder hører heller ikke lige til de normale spidskompetencer. Men man kan jo aldrig vide…

Bogen rummer de særeste beskrivelser af hvordan man laver alt muligt selv.. hvordan man reparerer ydervægge i en kælder, laver et fiskehjul, lapper en luftmadras, polstrer en spisestuestol, skifter en del i en toiletcisterne (her med pudsig bemærkning om at den slags skal gøres af en autoriseret samtidig med at man får fine tegninger af hvordan dét gøres og hvad delene hedder når de skal indkøbes), lægger bladguld på en antik billedramme, sætter tapet op omkring en pejs, skifter kul(?) i en røremaskine, lægger havefliser (og badeværelses-ditto), reparerer en sæbekassebil og meden på en gyngehest. Osv osv.

Bonderøv – kom bare an – vi banker dig i hovedet med 500 sider reparationshåndbog. Anno 1976. Indkøbt af min mor for 30 kr i den lokale kirkens korshær butik.

12 meninger om “Årets særeste mandelgave

 1. Hvad sært er der ved den mandelgave? Det er da meget mere underligt at udlodde en uspiselig marcipangris 🙂 Skidegod mandelgave!

  • Der er altid en lille marcipangris osse… men den er nu mere symbolsk. Ellers er det skægge og anvendelige ting der bliver fundet til den der mandelgave. Jeg synes osse det var en fin gave, som vi har grinet lidt af at kigge i… dejligt nostalgitrip til en tid hvor man ikke bare smed tingene ud…

 2. Heheh, hvor er det bare en sjov og sær mandelgave 😀 Men den kræver modtager(e) med ret meget humor. Jeg ville ikke satse på, at fx min far ville synes, det var bare en lille smule sjovt. Desværre.

  • Selskabet bestod udelukkende af mennesker med en vis sans for det skæve og sære.. og mandelgaver har det med at være i den kategori hos os.

   I skulle prøve det… 🙂

 3. Man ved aldrig, hvad man kan få brug for at vide!
  Godt nytår til dig og kæresten – og pøjpøj med beslutningen om elektronikken i det lille hjem 🙂
  Det der med kul – det vidste selv jeg, som ellers er total analfatet mht, den slags ting, men når et udstyr af den slags brænder sammen, er det ofte i bogstavelig forstand, og det lugter svært af brændt kul … har du aldrig lagt mærke til det? Prøv bare at google “kul røremaskine” og se, hvad der dukker op 🙂

  • Nej, det ku jo være at vi fik brug for at reparere fletningen på et sæde eller skifte sikringen i et gammelt strygejern. Men bogen er holdt i en tone der er ubetinget skæg i dagens Danmark.

   Nej, det vidste jeg ikke.. ting der lugter af brændthed ryger direkte ud hos mig. Men kunne være man skulle overveje at åbne og kigge efter nu man har grovskitsen til hvordan det kan forventes at se ud.

   Det bliver spændende at udskifte den sidste pc… og lidt af en læringsproces fra mig, der altid griber til pcen når store problemer skal løses.

   Godt nytår til jer osse.. sådan lidt forsinket.

 4. Den er da herlig. Gad vide om den har et par gode bud på, hvordan man klarer startproblemer på en Ballerup mastermix fra dengang mor var lille 🙂

Har du kommentarer eller spørgsmål:

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s