Sådan hed det DR program, der blev sendt i går (mandag aften). og det handlede om lykkepillerne som danskerne spiser i store mængder, og som tilsyneladende bliver udskrevet på et lidt for løst grundlag. Det program måtte jeg jo se, da jeg selv har været på disse piller i flere år. Men efter at have set programmet sad jeg tilbage med en lille skuffelse, og har allermest lyst til at give programmet en tagline.
Det skulle være eller hvordan man manipulerer med tal.
Vi fik rigtigt mange oplysninger i det program, og da jeg jo har en notorisk dårlig hukommelse måtte jeg notere ned på det nærmeste remedie (dvs notesblokken på iphone) undervejs, da det begyndte at gå op for mig at her var der da vist noget galt.
Min første forundring gik på at jeg havde forventet en dansk udsendelse med danske eksempler. Optakten til programmet som er blevet vist flittigt viser en mand stå ved et træ og græde over sin afdøde kone samtidig med at en speaker fortæller at hun tog sit liv. Og at der var en bankmand, der dræbte sine to tvillingedøtre.
Det pirrede min nysgerrighed for jeg mente ikke jeg kunne huske den sag med bankdirektøren og børnene. Der har jo været flere sager med mænd, der i frustration slår hele familien ihjel – men denne sag kunne jeg altså ikke lige komme i tanke om.
Men altså, det viste sig hurtigt at eksemplerne – bortset fra det første – alle var hentet i udlandet.
Tre fra USA – drab. Herunder bankmanden.
Et i Holland – drab.
Et i Tyskland – selvmord
+ 15000 stykker papir om utilsigtede virkninger, herunder aggression og selvmord.
Et i Danmark – selvmord.
Det var disse 6 sager der skulle være stjernerne i dokumentaren. Og så en række ekspertudtalelser om SSRI produktets problemstillinger.
Og nu til min første irritation. Jeg kan jo ikke lade være med at tænke på sagerne fra USA. Tænke på hvor meget sådan et problem mon er værd i erstatningsretten jvf den amerikanske lov om produktansvar.
Den næste irritation opstod da jeg konstaterede at alle – eller de fleste – af eksperterne faktisk selv udskrev de her piller, men efter grundigere diagnosticering og med tættere opfølgning.
I Holland havde man målt på en drabsmand, der havde fået pillerne og konstateret et såkaldt aktiveringssyndrom (der aktiverer en form for følelsesløshed), der gjorde denne mand mere aggressiv når han fik pillerne, og det bliver vurderet at ca 10-15% af dem der får pillerne oplever dette aktiveringssyndrom. Og her i blandt finder man voldsmændene. Ok, den tager vi lige igen, ikk. 10-15% af pillespiserne oplever følelsesløshed og blandt dem finder vi dem der bliver aggressive. Det er altså ikke 10-15% der bliver aggressive – og faktisk blev det ikke på nogen måde nævnt hvad man mente at dette tal kunne være. Hvis vi siger 10% af 10% af dem der får pillerne får vi altså et tal på ca 99% af pillespiserne der ikke bliver aggressive eller selvdestruktive.
Og mon det kan være sådan at nogle er prædisponeret for vold og aggression i forhold til andre – tænker der er jo masser af voldssager rundt omkring uden at pillerne er indblandet? Mon de bare i disse ganske få tilfælde forstærker noget der allerede findes?
Og så så begyndte jeg at regne en smule mere. Vi får at vide at 450.000 danskere får udskrevet disse piller. Eller rundt regnet ca 10 pct. Vi får at vide at de tal er ca det samme i alle omtalte lande. Ok, lad os lige kigge på den tyske mappe hvor man har samlet sagerne om tyske patienter der reagerer utilsigtet på de piller. Der var 15.000 sager siger speakeren med slet skjult henrykkelse over sensations-effekten. Men Tyskland er et land med ca 82 mio indbyggere og dermed – hvis vi går ud fra at tallene holder – 8.2 mio på lykkepiller. Og det tal sætter vi lige i relief med at hvis deres sensationstal ellers skulle holde så skulle den mappe have indeholdt ca 800.000 sager og ikke bare 15.000.
Det er dælme en lille skygge de piller kaster.
Efter sådan at have dissekeret et dokumentarprogram må jeg konstatere at min første forundring var velbegrundet. Hvis problemet er så stort som de siger i optakten – hvorfor pokker skal de så til udlandet for at finde de fleste af eksemplerne?
Har det mon noget med andre landets lovgivning at gøre? At eksemplerne er mere kendte? Bliver bedre registreret? Indholder bedre mulighed for erstatning?
Eller er det bare fordi der ikke er nok pondus i de lokale og tilsyneladende alt for få eksempler på at nogen har oplevet ikke bare bivirkningen men osse overført denne til drastiske handlinger.
Og så fatter jeg i øvrigt heller ikke at man kan lave sådan et program om noget der faktisk står på pillernes indlægssedler og som man derfor kun vanskeligt kan sige at virksomhederne forsøger at skjule.
Jeg synes det program var en fed omgang manipulation!
Ok, her er min personlige beretning i korte træk.
Ja, jeg er på de piller. Og jeg har været på flere forskellige indtil lægen og jeg fandt nogle der faktisk virkede. Jeg ved ikke om min læge er noget særligt, men jeg har været i nær kontakt med hende i alle opstartsperioderne og ét præparat havde den klare virkning på mig. At jeg blev rigtig modbydelig aggressiv og slet ikke var mig selv. Efter 5 dage stoppede lægen det forsøg med en sms – en fredag aften kl ca 20.30! Så alvorligt tog hun dét, da det gik op for hende at jeg var ved at få en utilsigtet effekt af de nye præparat.
Siden har jeg ikke haft problemer og kun fået hjælp af de piller.
Af andre årsager og før vi kendte til det program har lægen og jeg i øvrigt iværksat et nyt forsøg med at udfase dem og lade nogle andre træde i stedet. Vi må se hvordan dét kommer til at gå. Men det tager altså tid.
Tak for dit gode indlæg. jeg så ikke selv programmet, men havde faktisk tænkt over, at selvmord er en kendt risiko ved at starte antidepressiv behandling. For når man er handlingslammet, kan man heller ikke begå selvmord. Når man så starter på antidepressiv behandling, så er meningen jo at man skal få det bedre, komme ud af apatien, initiativløsheden osv og netop lige der i den første fase er den største risiko for selvmord, for man er stadig depressiv men kan nu handle.
Jeg ved ikke om jeg vil anbefale dig at se det program for det var som nævnt ganske skævt vinklet. Men som vedligeholdelse af ens bullshit-detector er udsendelsen meget god.
Det er en ganske skarp iagttagelse du der har gang i. Jeg tror ikke at den bunder i kemien i pillerne, men den konsekvens du taler om er vel nærmere en konsekvens af at pillerne faktisk gør det de skal. Uheldig konsekvens, dog.
Jeg så ikke programmet, men tal og statistikker kan jo manipuleres så man får det til at lyde “værre” end det egentlig er.
Programmet var da spændende nok, men helt klart skævt. Tallene ser så voldsomme ud men skiller man det lidt ad, så tegner der sig et noget mildere billede.
Jeg så heller ikke selv programmet, men jeg har hørt, at SSRI-produkterne blev kaldt ‘lykkepiller’ i udsendelsen. Er der noget jeg hader, er det udtrykket ‘lykkepiller’. Vi spiser jo ikke pillerne for at blive lykkelige, vi spiser dem for at opnå fraværet af ulykke.
Jeg har været på Cipralex/Cipramil i flere år, og jeg har den klare opfattelse, at de virkelig hjælper mig. Jeg har haft tre svære depressioner, og min psykiater siger, at jeg sandsynligvis skal fortsætte med pillerne resten af mit liv. Og tænk, det har jeg ingen problemer med.
Ordet lykkepiller er et ikke særligt dækkende ord, det er jeg helt klar over. Men jeg synes nu ikke at udsendelsen gjorde sig skyldig i dén betegnelse, man refererede blot at det var dét navn de fik. Du kan til gengæld bebrejde mig brugen af ordet, men jeg bruger det fordi så ved vi alle hvad vi taler om.
Tillykke – så tilhører du osse den store majoritet af brugerne af de pillerne som bliver hjulpet af dem. Og hvorfor pokker skulle du så stoppe med det.
Næh, jeg så heller ikke programmet.
Men kan godt undre mig over, hvor DRs kvalitetssikring er henne, når det er så åbenbart, at programmet er båret af sensationslyst frem for facts. Og hvad er formålet? Folk på lykkepiller (undskyld Stegemüller), der er mindre skarpe end dig, må da blive meget utrygge (og deres pårørende ligeså). Og hvorfor nu det? Der er vel ingen tvivl om, at det er vigtigt, at folk ikke får kastet pillerne i nakken for et godt ord, og at mange måske havde mere/lige så god gavn af terapi. Lige så rigtigt er det formentlig også, at mange (de fleste forhåbentlig) er bedre fungerende, netop fordi de tager pillerne. Men det budskab kunne man sikkert godt have fået frem på en anden måde …
Det kan osse godt undre mig, men det indgår jo i en større sammenhæng om danskernes forhold til medicin, og der er ingen tvivl om at der gemmer sig overforbrug her. Den skæve vinkel vi bliver udsat for i programmet opvejes måske af andre programmer. Jeg har bare kun set dét program og blev som det vist fremgik ganske irriteret.
Jeg kan også godt blive nervøs for at andre brugere bliver nervøse eller bliver presset af deres pårørende til at stoppe og gør det uden at have læger med på råd.
Pillerne har i hvert fald hjulpet mig igennem de sidste år, der har været temmelig barske.
Jeg syntes at det var et utroligt unuanceret program og ingen tal blev nævnt på hvormange mennesker det hjælper netop på selvmord. Jeg har arbejdet i flere frivillige organisationer mht psykiatrien – jeg har set små bivirkninger, men lagt de fleste har fået det bedre. Men det hele handler jo om at vi ikke kan tilbyde psykisk syge andet i dette land!!
Velkommen til.
Du har helt ret – at pillerne er blevet en form for nem løsning i stedet for at behandle psykisk syge, så reducerer man i symptomerne på en nem og billigere måde. Dét er kerneproblemet, som programmet kun sporadisk berørte – og mest gennem interviewet med sælgeren. Han var utrolig klar i mælet om den måde pillerne blev solgt på.
Mit indtryk er bestemt osse at disse piller hjælper rigtigt mange, og hvis jeg kigger på tallene i udsendelsen taler de jo osse deres tydelige – om end unævnte – sprog.
Jeg så noget af programmet, og blev irriteret over den meget ensporede sensationslyst jeg syntes det emmede af, så jeg valgte det ret hurtigt fra..
Du var klogere end jeg – til gengæld reddede jeg mig en travl blogdag 🙂
Men giv programmet en chance om ikke andet så for at holde bullshit-detectoren i form.
Jeg så programmet, og der ingen tvivl om at der skal være opmærksomhed på, og oplysning om medicin og bivirkninger, men dette program var direkte smagløst. Man sad tilbage med det indtryk, at man blev rablende vanvittig af denne medicin, og der blev ikke nævnt et ord om de mange mennesker, som rent faktisk bliver hjulpet af medicinen. Selv får jeg Effexor, og har fået det i flere år, og før den tid havde jeg det meget dårligt, så jeg er glad for medicinen.
Vi kan kun være enige om at det er vigtigt med information – men når det som her består af halve sandheder og dermed manipulationer med tal så tjener den ikke længere et informativt formål – kun et sensationsformål.
Og det kan jeg altså osse mærke her på bloggen – at navngive mit indlæg som programmet gav temmelig meget travlhed – så det er noget rigtigt mange har søgt på.
Det er dejligt at høre at du tilhører den store majoritet af medicinbrugere der osse føler sig godt hjulpet af medicinen – og hvorfor skulle du så gå rundt og have det dårligere når du kan gå rundt og have det bedre?
TAK for saglig information, hvilket jeg, som mange andre, savnede i går.
Jeg elsker, når man som dig her går i dybden med tallene og får dem analyseret og fremstillet, så de både er til at forstå og forholde sig til.
Tal kan bruges og misbruges, og når man ‘glemmer’ at sætte dem i relief, opstår der en voldsom grad af misinformation og – endnu værre – manipulering, som du siger.
I dag i Aftenshowet blev der interviewet en kvinde, som kritiserede udsendelsen.
Den stadig stigende sensationshunger generer mig mere og mere. Eller er jeg bare blevet mere bevidst om den? Det mener jeg nu, at jeg har været i mange år.
Velbekomme.
Ved nu ikke om mine tal er lige så holdbare, da de jo osse hviler på antagelser og alt andet lige betragtninger. Men det udstiller i hvert udsendelsens klare manipulative tilgang til emnet. Og der er vist ikke så meget tvivl om hvad der var formålet med det – at banke tv2 på seertallet. 🙂
Jeg tror man bliver mere bevidst om sådan noget med alderen, og i går morges stod jeg på arbejde og hørte en yngre og en smule naiv kollega (hende med pyramidespillet) referere udsendelsen med ordene… altså 15% af dem der får pillerne bliver jo selvmordstruet eller slår nogen ihjel… folk skulle da bare gå ud i foråret og nyde livet – så ville de få det bedre.
Ak ja.. budskabet trængte i hvert fald ind dér. Jeg orkede ikke at gå i rette med hende.
Statistikker kan bruges – og misbruges. Og ting tages ud af sammenhæng. Jeg så godt udsendelsen med blandede følelser. Jeg er slet ikke i tvivl om, at medicinen gør godt for nogen. Jeg synes bare, at det er skræmmende, når den bliver udskrevet på et tyndt grundlag.
Det kan vi kun blive enige om, og det var egentlig osse hvad de der eksperter sagde. Det var bare ikke der fokus var i den udsendelse. Den sprang forholdsvis let over den lille detalje og prøvede at skabe en afsløring hvor der faktisk ikke rigtig var nogen.. en sensation uden sensationelle tal.