De bedste venner

Eller det vil sige – kun næsten de bedste. For de bedste tælles stadig blandt de levende – dem med to ben og et kvikt hovede.

Men så i hvert fald de næstbedste; pt en sækkevogn, en drillebil og en iPad.  Drillebilen og sækkevognen giver næsten sig selv og det handler naturligvis om at flytte en dælens masse kasser en dælens masse km. Tror dog efterhånden at jeg udvikler armlængder, der ville gøre en chimpansehan ganske misundelig.

Computeren er flyttet, og det er kun pga et mirakel, at jeg har reddet kameratasken ud af en flyttekasse som gør at jeg stadig har dét til rådighed. Men hvad pokker skal jeg med fint kamera når den eneste computer i huset er en iPad. Måtte forleden låne mig til et usb-stik så jeg kunne få et par billeder ud på nettet.  Det gider jeg ikke mere så det må vente til jeg finder min egen pc i kassebjerget inde i byen.

Tilbage til iPad´en. Den er blevet komplet uundværlig i denne tid. Ikke fordi den agerer forbindelsesled til diverse mennesker via WF, FB, Skype og hvad det nu alt sammen hedder eller pga dens evne som huskeliste holder. Med pling-plong effekt når noget jeg skulle have husket alligevel blev glemt.

Nej, det jeg mangler allermest, det er bøger. Læsestof. Det er altså bare ikke det samme at tage en slappertime i et sofahjørne uden at have noget at læse i. Men alt det er jo pakket ned og står i særligt komprimerede bogkasser på hattehylden i byen. Bogkasser, der er så tunge at jeg slet ikke ville være i stand til at løfte dem.

Men jeg er vild med iPads kindle. Her mangler jeg ikke læsestof og den fungerer altså rigtigt fint på den der iPad. Men det er altså ikke uden problemer. Det er dyrt. Meget dyrt. For jeg er en bog-powershopper hos amazon.com. Og en bog-powerlæser i endnu højere grad. Og her er der jo næsten ubegrænsede muligheder, bare man ikke har noget imod at det hele foregår på engelsk.

Jeg er ganske sikker på at dette med kindle ikke er noget nyt for jer. Det er stadigvæk lidt bedre at sidde med en rigtig bog i hånden. Men ved I hvor meget sådan ca 30-40 hyldemeter bøger vejer når de skal pakkes? Og bæres op af trapper.

Fremover anskaffes læsestof i form af romaner og især faglitteratur til læsning på kindle. Jeg melder mig ud af bogsamfundet, nedlægger støtten til trykkerierne og bliver digital.

Jeg har besluttet mig for stille og roligt at bytte mine papirbøger ud med deres digitale modparter. I hvert fald dem, der er på engelsk.

Der hvor jeg for alvor er faldet for kindle (altså ud over det der med vægtfylden) er at jeg kan skrive noter i bøgerne, jeg kan opdatere noter, jeg kan highlighte tekst og jeg kan kryds-referere med andre bøger. Kors, hvor ville jeg altså gerne have haft de her muligheder da jeg studerede. Man bliver jo helt drøn-misundelig på dem der skal igang med studier nu og ikke behøver slæbe rundt på en masse bøger, papirer og særprægede notesystemer. Jeg studerer ikke mere, da jeg jo ikke har den der koncentrationsevne der skal til. Jeg kan ikke gøre det på kommando. Men har jeg nogle af mine klarere øjeblikke, nyder jeg faktisk at lære nyt. Læse nyt og sætte mig ind i emner der har mere eller mindre at gøre med mine gamle hjemmebaner. Sådan rent fagmæssigt.

Er altså storforbruger af det der faglitteratur. Og stornyder af kindles funktionalitet, når noter, bogmærker og markeringer lavet på læseren på pc dukker op på iPaden – og på androiden i øvrigt. Og omvendt. Helt af sig selv. At den altid husker hvor man er kommet til – også når man skifter fra den ene læser til den næste. Praktisk foranstaltning.

Det er altså ret smart når man ikke kan huske så godt. Når koncentrationen svigter.

Men tror faktisk at jeg ville være lige så vild med det system med normale åndsevner. Måske endda endnu mere glad for det.

Hvad med jer – har I nogle erfaringer med e-bogslæsere? Eller det bare mig, der er lidt for sær?

… eller doven …  eller slap … og ikke regner med at opholdet på hattehylden i byen kommer til at vare mere end nogle få år.

8 meninger om “De bedste venner

 1. Nu hvor jeg var heldig, og Ipad også landede ved mig har jeg tænkt på at forsøge med e-bog. Jeg får læst alt alt for lidt, men vil egentlig gerne. Jeg vil prøve at gå på opdagelse i de uendelige muligheder og prøve at blive dus med det hele.

  • Det tager vist altid lidt tid før den sådan vokser fast i hænderne på én. Bibliotekerne har et fint system med udlån af ebøger på ereolen.dk, så der kan du jo gratis finde ud af om det er et medie du kan forlige dig med inden du begynder at købe ind på amazon og i de danske boghandlere, der også sælger ebøger til læsning på ipad mm

  • Dertil tror jeg ikke at jeg kommer – at den erstatter pc´en. Men jeg erkender at jeg er rigtigt glad for at have den som supplement, og at den er umådeligt nemmere at tage med sig rundt i hytten end en bærbar. Og så er der jo den der ebogslæser funktion. Der er jeg solgt, helt og aldeles.

   Nåehja… skal jo også have mine WF tæsk af dig – ikk?

 2. Kan godt føle dig i det der med en lille smule misundelse i forhold til hvad nutide studerende har til rådighed af elektronisk grej. Ih altså, tænkt hvad man kunne have udrettet 😉

  Jeg har ikke en Ipad (endnu), men i vores kommune kan man låne e-bøger på biblioteket. Ganske gratis, tror jeg nok. Mon ikke man også kan det i din kommune? Der er selvfølgelig nogle begrænsninger, men det er i hvertfald billigere. Så er der det med at lagre, man kan jo ikke beholde noget, man låner. Men så kan man jo starte med at låne …

  • Tror at den der biblioteksløsning ereolen.dk er ved at blive udbredt til flere kommuner, og det er vist en stor succes. Jeg kan endnu ikke bruge den, men det kommer nok en dag til os, osse.

   Jeg må indtil videre holde mig til at købe kindlebøger, men til gengæld kan man få en fin fagbog om adobe raw for under 100 kr – og jeg vil tro at en tilsvarende ville koste 3-500 kr i en boghandel, hvis den overhovedet kunne tages hjem endsige blev oversat til dansk.

   Nå, jeg er ikke den eneste der er lidt misundelig på nutidige studenter… kunne ikke lade være med at smile forleden. I tv dukker et par studerende op og piver over at der er for mange i lokalerne – tænk sig, der er ikke strømstik til alle i lokalerne 🙂 Nåhja, vi pev også… der var ikke computere med floppydisk og wordperfect 4.2 nok til alle. Ak ja. Det var dengang.

 3. Jeg er ikke god til e-bøger, fordi jeg læser nok på en skærm i løbet af min arbejdsdag – og en pc er i øvrigt alt for upraktisk at have med i seng …
  Jeg har prøvet at læse på iPad, men kontrasten er for stor i forhold den den ‘rigtige’ Kindle, jeg har set i brug og derfor ønsker mig sådan en. Med den er jeg helt sikker på, at jeg vil gøre meget mere i e-bøger, men indtil da bliver det på den go’e gammeldags maner med papirudgaver, som jeg altid har elsket og har svært ved at forestille mig slippe helt. Alene duften af en ny bog … det kan elektronikken ikke klare.
  En Kindle er bare lidt dyr endnu, synes jeg. Eller også er jeg bare nærig.

  • Kindle fås da i en udgave til ca 1000 kr, det synes jeg personligt er ganske billigt i betragtning af hvad man får for pengene. Den mangler bare tastaturet, men så kan man jo bare highlighte og så finde siden frem på sin pc og skrive sin note dér. Kindle synkroniserer jo frem og tilbage hele tiden.

   Jeg har også kæmpet lidt for at finde en indstilling på ipaden der passer mig når jeg skal læse, og det kan jo heldigvis lade sig gøre at skifte kontrast og lys og farve ud, så det går. Læser rigtigt meget på den efterhånden.

   Er jo osse vild med nye bøger… men har fået afgørende nok af at slæbe rundt på dem nu. Derfor forudser jeg et skifte. Også fordi jeg ofte har gang i flere bøger på en gang.

Har du kommentarer eller spørgsmål:

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s