Konceptuel reality

Så skal vi til det igen. Jeg tænker på talentshows mm på tv. Jeg kan lige så godt indrømme med det samme, at jeg ikke ser noget af det, så jeg kan naturligvis ikke komme med nogen egentlig kritik af noget af det. Men må jo konstatere at programmer som talent, vild med dans, x factor og voice (er det det, det hedder?) må have en god, fast seerskare siden det koncept bliver gentaget igen og igen. Eller rettere, der er jo faktisk to koncepter så vidt jeg kan se.

Koncept nr 1:
Man samler en masse, og jeg mener en rigtigt masse, ukendte mennesker, der alle har det til fælles at de vil i tv. Og midlet til at komme i tv er at de skal kunne noget som de kendte kan. Synge, danse, underholde mm og det på en så overbevisende måde, at de måske selv kan blive kendte. I en måneds tid eller så. Koncept nr 1 har en variant, der rummer dem, der vil være kendte for at være ekstreme på den ene eller anden måde. I den ende ligger Robinson og Paradise hotel.

Koncept nr 2:
Man samler en meget mindre gruppe kendte. Håndplukkede, fordi de gør sig godt på tv, siger kloge eller dumme ting (de dumme kan sagtens være kendte, der er rekrutteret fra koncept nr 1), gør dumme ting eller er aldeles uvidende om helt almindelige ting i helt almindelige menneskers liv. Så lader man dem gøre ting som ellers bliver gjort af ukendte. Nogen skal ud og besøge prostituerede, nogle danser, nogen spiser mad som andre kendte har lavet, visse bliver sendt ud som landbrugselever, jordemødre, fængselsbetjente, kohyrder på prærien.
Naturligvis har nr 2 også en variant: det er her de kendte skal gøre det nogle andre kendte gør og er blevet kendte på. I den bunke ligger et program om gode, dygtige sangere der bliver sendt til et fint hotel for at synge de andres sange.

Helt ærligt, jeg bryder mig ikke meget om amatører, så kunne vi ikke få de kendte til at gøre det, de gør bedst og det de er blevet kendt for. Nemlig at synge, danse, køre bil, lave mad mm. Og så kan vi andre lade os inspirere af de dygtige i stedet for at sidde tåkrummende og se på, at en eller anden blond semikendis piver fordi hun brækker en negl mens hun fodrer en gris eller at en eller anden mors modvillige datter skal tralle sig igennem et musiknr, der kun bliver genkendeligt fordi de har medbragt musikken på en cd. Har aldrig brudt mig om karaoke – heller ikke på tv. Heller ikke når det hedder x factor. Det er og bliver karaoke i min verden. Hverken mere eller mindre, blot fordi det foregår på landsdækkende tv. Jeg undrer mig over at vi skal trækkes igennem de her shows. Men heldigvis har et tv en sluk knap og/eller en hdmi indgang. Som med fordel kan sættes til en dvd afspiller.

Vild med dans kan dog være underholdende. Afledt underholdende. Sad engang i et S-tog og endte med at sidde overfor et par mænd med store skæg, tribale tattoos på armene, læderveste og store støvler. De nød helt klart at der blev kigget lidt på dem. Så ringede den enes telefon og klaphatten satte den på højtaler (dårlig vane, der bærer straffen i sig selv i dette tilfælde). Det er konen eller kæresten der ringer op.

– kommer du ikke snart hjem?
– neej – jeg er lige på vej ud med gutterne for et få nogle øl
– jamen, du lovede jo.. vi plejer..
Han afbryder
– jeg kommer senere hjem. Nu tager vi den øl og så kommer jeg hjem.
– jamen, der er vild med dans
Han leder febrilsk efter den knap, der slukker den der forbistrede højtaler mens konen sætter trumf på.
– vi plejer jo at se vild med dans sammen. Altid.

… og så fik han lukket for lyden. For sent. Han blev mobbet af vennen og valgte at stå af på næste station, antagelig for at tage toget hjem igen så han kunne se sit danseshow med konen.

Et ganske underholdende øjeblik med Vild med dans.

Fnis.

16 meninger om “Konceptuel reality

 1. Jeg ser heller aldrig reality shows, hader at sidde og krumme tæer, og noget af det er så himmelråbende ligegyldigt at man ikke kan forstå der er nogle der gider at bruge tid på det…Næeh så hellere en god bog eller en god krimi..;-D

  • Eller skrive på en blog. Eller få tæsk af Inge i wordfeud. Eller lege med hunden. Eller vaske op. Eller at læse i telefonbogen … alt sådan ca er mere interessant end det tv. Så nogle af dem det første år men opdagede at det hele var skåret over samme læst, og så tabte jeg ærligt talt interessen.

 2. Jeg ser ind i mellem udvælgelserne, og storundres over den mangel på selvkritik nogle / mange mennesker er i besidelse af, de ejer ikke en ren tone i livet, altså ud over den de sidder på, og den er heller ikke ren.. 😉 og alligevel stiller de op i landsdækkende TV.. jeg er både imponeret og pinlig berørt på deres vegne..

  Det eneste af alle de underlige programmer i den omtalte genre, jeg faktisk glad og gerne ser, er det med sangerne der sendes et eller andet sted hen, og på skift synger for hinanden.. Det er i mine øjne et sjovt, anderledes og ret underholdende program..

  Din oplevelse i S-toget er suveræn.. jeg elsker den slags selvdestuktion for åben skærm.. altså kun når det rammer Karl Smart’erne.. 🙂

  • Jeg forstår heller ikke at der ikke er nogen venner eller tilsvarende der har stoppet de der mennesker inden de ender som godt tv.

   Men det må jo være .. netop godt tv.. siden det bliver gentaget igen og igen. Og man skulle jo næsten tro at det var ved at være på tide med en lille pause fra de der talentshows. Tænker at landet jo nok er støvsuget for dem der kan bare lidt og som har lyst til at gøre det i tv. 5 års pause – så er landet klar med et nyt kuld.

   Oplevelsen i toget var ganske fin og jeg havde overordentligt svært ved at holde masken. Flere øl bliver til en øl bliver til ingen øl og dans. 🙂

 3. Jeg ser aldrig tv (med mindre der kommer en eller anden forbi og tvangstænder for det). Desværre er det nu, ovenpå en hel måned med 1 times fast tv-kiggeri i anledning af julen, blevet sådan at Poden mener vi skal se talentshow. Men så er det jeg må indrømme, at skal jeg se det, så skal jeg dælme også SE og HØRE det 😉 … Så er der da “ro” så længe! (hvem sagde udnyttelse af fordele ? )
  Men derudover kan jeg kun tilslutte mig dine betragtninger – og indrømme at jeg nok havde ladet et fnis eller to undslippe hvis jeg havde været tilskuer til omtalte “stor farlig mand busted af konen”

  • Det var skideskægt.. ikke mindst at se vennens ansigtsudtryk.

   Tror det der med at se tv er lidt anderledes når man har børn. De vil jo gerne se det de andre ser. Og vil man være sammen med børnene kigger man vel med.

   Endnu en fordel ved at have hund i stedet. Den har ingen mening om hvilke knapper der skal trykkes på – på en fjernbetjening.

   • Jeg er (rødmer lidt) mest kattemenneske – og kan så lige tilføje at katten sagtens kan finde på at skifte kanal! Om det er med vilje ved jeg ikke *G*

    Du har ret i det med Afkommet og deres behov for at følge med. Heldigvis er de stadig så små, at de er modtagelige for påvirkning mht. hvad der er skidt og kanel 😉

 4. Jeg skreg af grin,da jeg læste det med den barske fyr som skulle se vild med dans sammen med kæresten. Han er et godt eksempel på at skindet sommetider bedrager, i virkeligheden er han måske en meget blød og følsom fyr, som bare skal stive selvtilliden af. Faktisk kender jeg selv en med udseendet imod sig (piercinger og tattoos helt op i nakken, dødningehoved finger ringe mm), men han er den rareste fyr man kan tænke sig. Ja virkeligheden er ikke altid det man ser 🙂

  • Jeg er helt sikker på at han aldrig kunne gøre nogen noget og bare hørte til i en bikerkultur. Konen derimod er jeg mere usikker på 😀

   Men nej man skal ikke bare skue hunden på håret – heller ikke selvom hunden i dette tilfælde synes den har verdens mest farligt udseende pels….

  • Kan ikke engang huske om han ikke osse er et produkt af et eller andet realityshow – altså bortset fra hans præstationer på sportspladserne. Visse vil måske mene at det der foregår i FT også bare er et særpræget realityshow…

 5. Nyder din herlige, ironiske formulering 🙂
  John vil gerne se X-faktor, og fordi jeg ikke er som telefonkæresten i S-toget (kan meget tydeligt forestille mig den scene…), må han da selv om det … de første par gange med udvælgelserne er egentlig også meget sjove – jeg kan ikke lade være med at blive fanget af (=grebet af forundring over) alle de stakler, der enten ikke har selvkritik, eller hvad der er værre: har en Mor, der tvinger en datter af sted, fordi Mor synes, samme datter uden en tone i livet lyder som den næste Inga Nilsson.
  Senere i forløbet, når man skal se de udvalgte igen og igen, er jeg den, der er smuttet.
  Andre realityshows ser vi ikke, men jeg skal ikke gøre mig hellig, for vi ser da tv … elsker at se ‘River Cottage’ og andre madprogrammer + BBC’s naturudsendelser. Og engelske serier 🙂

  • Ved ikke helt om du begynder med selv at være ironisk, men håber det da ikke. For jeg elsker ros. 🙂

   Vi er heller ikke helt uhellige og morer os en del over diverse kokkeprogrammer, som er skåret over ca samme læst som det ovenstående. Dog kan man her være bare nogenlunde sikker på at deltagerne faktisk har noget at byde på.

   BBC´s naturprogrammer er fantastiske og sikre julegavehits her som boxsæt. Det næste bliver at udskifte samlingen til bluray

 6. Jeg ser det aldrig – jeg ved det findes – men jeg sætter mig kun foran mit fjernsyn for at se Hercule Poirot, Barnaby eller Downton Abbey..
  Eller en dvd.

  Men det er sjældent.

  Jeg kan ikke se det morsomme i at kendte og semikendte og wannabe kendte holder fest på TV og du selv sidder hjemme.. uden fest.

  For MORSOMT med tough guy som skulle hjem og se vild med dans. TIL grin siger jeg bare!

  • Tror efterhånden jeg kan konstatere at seerne til de programmer ikke findes i blogland. Og det siger jo en del om kvaliteten.

   Du må holde dine egne fester, og det mistænker jeg svagt at du er ganske god til.

   Og ja, det er for morsomt. Man ser det næsten for sig at mr. biker sidder hjemme og holder i hånd og spiser hjemmebag og glor på vild med dans og kommentere på en eller andens halvt gennemførte valsetrin. Eller hvad det nu lige er de danser.

Har du kommentarer eller spørgsmål:

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s